Kleur

Kleur

Is belangrijk voor de mens…

We genieten er van, zowel binnen, als buiten in de natuur. Het maakt de sfeer uit bij de inrichting van ons huis en met onze kleding geven we een bepaalde stemming of smaak weer.

We hebben het over:

  • warme kleuren
  • koude/koele kleuren
  • neutrale of rustgevende kleuren

Of over een kleur “die op je af komt” of agressie opwekt. Niet voor niets was de oorlogskleur bij indianen: rood. Ook het verkeerslicht heeft deze waarschuwende en agressieve werking. De groene kleur van de natuur werkt rustgevend en helend op de mens. We voelen ons bij een bepaalde kleur dus prettig of niet en daarom gebruik je hem nooit, of is juist het je lievelingskleur.

Kleur is een eigenschap van licht, die wordt bepaald door de verschillende golflengtes waaruit dat licht is samengesteld. Wanneer het licht het menselijk oog bereikt door de elektromagnetische straling, kan dit op een golflengte tussen de 750 en 400 nanometer worden waargenomen door je ogen. Deze samenstelling van diverse golflengtes (trillingsniveaus) wordt het spectrum genoemd.

Een andere voorwaarde om het spectrum te kunnen waarnemen is dat het licht is, want in het donker zie je ze niet. Alle kleuren tezamen vormen het witte licht.  Als wit licht door ’n prisma valt of wanneer de zon schijnt op  regendruppels, dan werken die druppels als een prisma en wordt het witte licht gebroken en opgesplitst in de 7 kleuren, die wij waarnemen, van de regenboog (het kleurenspectrum): rood, oranje, geel, groen, turkoois, lichtblauw, donkerblauw en paars.

Ezelsbruggetje: Roddelen Over Grote Gekke Broer Is Vals’. Iedere eerste letter staat voor een kleur: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.

Kleur is trilling en elke kleur heeft zijn eigen trilling snelheid van laag (rood) naar hoog (paars/lila) en er wordt veronderstelt dat deze trillingen helend werken op de mens. Een voorbeeld hiervan is lichttherapie bij een depressie.

 

Kleurencirkel

We hebben kleuren geordend in de “Kleurencirkel” .

De drie Eerste, Primaire of hoofdkleuren zijn: Rood, Blauw en Geel.

Deze drie kleuren kunnen  nergens uit worden gemaakt en symboliseren daarom de Goddelijke oorsprong! Ze staan voor lichaam, ziel en geest.

 

 

De volgende drie kleuren worden gemaakt door de 3 primaire kleuren te mengen, andersóm kan dit niet!

Een mengsel van:

  • rood en geel geeft oranje
  • rood en blauw geeft paars
  • geel en blauw geeft groen

Daarom worden deze de Tweede of Secundaire  kleuren genoemd, of tussenkleuren. Heel grappig om te zien is… Als je al deze kleuren in een cirkel heel snel zou laten draaien, verdwijnen de kleuren en vloeien ze samen tot wit, de kleur van het licht! Draait de cirkel weer langzamer, dan verschijnen alle kleuren weer.

Complementaire kleuren

Tegenóver iedere kleur in de kleurencirkel ligt een tegenóvergestelde kleur, die daarom de Complementaire kleur wordt genoemd, bij rood is dat dus groen, enz. Denk aan ’t verkeerslicht!