Het inkleuren van een mandala

Het inkleuren van een Mandala

Op het internet en in kleurboeken kom je de prachtigste Mandala’s tegen, verwacht niet van jezelf dat jou eerste mandala er ook gelijk zo uitziet. Het is een proces, mensen tonen het eindproduct alsof dat het doel is. Dat is het dus echt niet, de weg naar je eindproduct is waar het omgaat.

 

Wat niet wegneemt dat er ook wat technische aspecten zijn die je kunt overwegen bij het tekenen en kleuren van een mandala:

  • Materialen: Zorg ervoor dat je de juiste kleurmaterialen hebt, zoals kleurpotloden, markers, stiften, aquarelverf of digitale tekenhulpmiddelen, afhankelijk van je voorkeur en beschikbare middelen.
  • Kleurselectie: Overweeg welke kleuren je wilt gebruiken. Je kunt kiezen voor harmonieuze kleurcombinaties of juist heel contrastrijke kleuren gebruiken, waardoor je mandala er juist levendig gaat uitzien. Er zijn geen regels, alles is gebaseerd op je persoonlijke invulling en creatieve invulling. Er bestaat hier geen goed of fout, geen mooi of lelijk.
  • Begin van uit het midden: Vaak wordt een mandala vanuit het midden naar buiten toe gekleurd. Hier kunnen we allerlei redenen voor geven, maar technisch gezien is het ook gewoon heel handig, je hoeft je hand niet op gemaakt werk te leggen en zo voorkom je vlekken. Werk geleidelijk richting de buitenkant. Dit helpt ook bij het handhaven van de symmetrie en balans in je ontwerp.
  • Symmetrie: Mandala’s zijn meestal symmetrisch van aard, wat betekent dat je dezelfde kleuren en patronen aan beide zijden moet gebruiken om de symmetrie te bewaren. Wees geduldig en zorgvuldig om een gebalanceerd resultaat te bereiken.
  • Detailniveau: Overweeg hoeveel detail ja aan je mandala wilt toevoegen. Sommige mandala’s hebben kleine complexe patronen, terwijl andere heel simpel van aard zijn. Pas het detailniveau aan op basis van je vaardigheidsniveau en tijdsbesteding. (Het eindproduct van een ander, is nooit jou begin station)
  • Geduld: Kleuren is en kan heel tijdrovend zijn, zeker bij een gedetailleerde mandala’. Neem de tijd, denk eraan het gaat niet om een eindresultaat, het gaat om de weg er naar toe!
  • Fouten: Het is altijd mogelijk dat je een “fout” maakt, maak je hier niet druk over. Kleurmaterialen zoals gummen en correctievloeistof kunnen helpen om kleine fouten te corrigeren zonder dat het hele project is verpest.
  • Creatieve vrijheid: Onthoud er is geen ‘juiste’ manier om mandala’s in te kleuren. Het is jou werk, dus wees niet bang om creatief te zijn en je eigen stijl en interpretatie toe te voegen.
  • Betekenis: Overweeg of je een bepaalde betekenis aan je mandala wilt geven door middel van kleuren. Sommige mensen gebruiken kleur om hun emoties, stemmingen of intenties uit te drukken.