De Lotusbloem in de mandala

De Lotus

De Lotus is een bloem die in het Oosten net zo belangrijk is, als de roos bij ons in het Westen. De Lotus is het symbool van spiritualiteit, schoonheid, reinheid en vruchtbaarheid en lijkt op onze waterlelie. Er zijn vier kleuren bekend. In Egypte waren er twee soorten: de lichtroze tot witte en de blauwe lotus.

Reinheid

De heilige lotus of Indische lotus (Nelumbo nucifera) is een waterplant uit de familie Nelumbonaceae. Deze plant heeft roze bloemen en een vrucht in de vorm van een doorgesneden kegel. De plant wortelt in moerasachtige bodem. Het bijzondere is dat de bladeren en de bloemen er nooit modderig uitzien. Daarom is de lotus een symbool van zuiverheid  in het hindoeïsme en het boeddhisme. Het  zelfreinigend vermogen van de bladeren wordt wel het lotuseffect genoemd.

Spiritualiteit

De blauwe Lotus (Nymphaea caerulea) is een geurige waterplant uit het Nijl gebied, Zuid Afrika en China. De geur van de Blauwe Lotus brengt je in een meditatieve gemoedstoestand. Blauwe Lotus thee geeft een licht verdovend en tegelijk subtiel euforisch effect. In Egypte wordt de lotus ook wel “Bruidegom van de Nijl” genoemd, de reden hiervoor is, omdat elke keer als de Nijl de oevers laat overstromen en haar vruchtbare slib voor de landbouw heeft afgezet op haar oevers, de blauw Lotus verschijnt. In de avond zakt de bloem bij het ondergaan van de zon onder het wateroppervlak en verdween. In de ochtend verscheen ze weer aan het wateroppervlak, alsof ze opnieuw was geboren. Daarom werd ze het symbool van de vruchtbaarheid en nieuw leven! Bij dit proces is uiteraard ook de zon belangrijk. Farao’s lieten zich afbeelden, zitten is een lotusbloem of met een bloem in hun hand.

Langs de Nijl werd er alles van de lotus gebruikt en ook praktisch alles werd er met een lotus afbeelding versierd. De zoete wortels werden gegeten en in het brood verwerkt, net als de zaden. De bruine zaaddoos diende tot rammelaar voor de baby’s. En vandaag de dag gebruiken wij hem in bloemstukken. Er werd parfum gemaakt en met gebruikte deze parfum bij het balsemen van de doden.

Door de lange wortels van de lotus (tot 5 meter lang) die zich diep in het slib wortelen en de kracht die de bloem gebruikt om zich tijdens de groei uit het slib naar de wateroppervlakte te stuwen, richting de zon. Staat de lotus ook symbool voor innerlijke ontwikkeling, de worteling in het aardse slijk van de materie (ons dagelijks bestaan), de worsteling van onze gevoelens en begeerten in het water van onze emotionele natuur; uiteindelijk ontvouwen we ons dan in het daglicht van de zon.

De zon de bron van al het leven, s ’nachts trekken we ons weer terug en verwerken de dag en doen weer nieuwe energie op voor de nieuwe volgende dag. Een oneindige cyclus

Onze ziel is het zuivere juweel, het innerlijke licht van wijsheid. “Om mani padme hum” Ik eer het juweel in de lotus, de parel van wijsheid.

De 9 voudige lotus staat is esoterische kring symbool voor de ziel, met in de kern het juweel van wijsheid. Ze bestaat dan uit 3×3 bloemblaadjes, de buitenste drie blaadjes van kennis, dan drie bloemblaadjes van liefde en naar de kern toe drie blaadjes van opoffering.

Hoe herken je een witte van een blauwe Lotus?

De twee bekende Lotussen langs de Nijl, kan je onderscheiden door:

  • De kleur
  • De witte lotus heeft afgeronde bloembladeren
  • De witte lotus heeft een puntig geschulpt blad dat op het water drijft
  • De blauwe lotus heeft puntige bloembladeren
  • De blauw lotus heeft een glad rond blad dat of het water drijft.
  • De blauwe lotus wordt in het scheppingsverhaal genoemd en heeft daarom een hoger aanzien.
  • Beide hebben een goudgeel hart