Wat heb je nodig om te beginnen?

Iedereen heeft wel iets in huis en alles is goed om te starten. Tijdens mijn eerste cursus zijn er wat artikelen aange

raden:

  • Potlood gum Galet
  • Puntenslijper
  • Doorzichtige liniaal 30 of 40 cm
  • Kneedgum, geen noodzaak maar kan handig zijn om kleur terug te halen als deze te fel is.
  • Geodriehoek
  • Doorzichtige 360 gradencirkel van 12 cm doorsnee
  • Passer, een die je kunt vastzetten met een schroefje. Liefst van het merk Maped Origin, uiteraard is iedere passer geschikt.
  • Potloodgum van Faber Castell perfection 7057

Kleurpotloden

Het ligt er maar aan wat je wilt uitgeven. Ieder kleurpotlood heeft zijn eigen kwaliteit en prijskaartje.  Zachte kleurpotloden geven makkelijker kleur af en zijn vetter dan hardere kleurpotloden. Ze kleuren daardoor makkelijker en kosten je minder energie. 12 stuks is het minimum en dat kun je later per stuk uitbreiden, maar 24 stuks geeft gelijk meer mogelijkheden!

Voordelig maar wat te hard, zijn: Hema, Stabilo, Karmina, Cretacolor , Prismalo, Bruynzeel Design, Stumpel kleurpotloden zijn ook redelijk hard.

Faber Castell Polychromos zijn goede kleurpotloden en kosten per stuk 2,10 / 12st 21,95 / 24st 43,00/36st 63,90(prijs 2023) ze zijn lekker zacht, maar weer iets minder vet en zachter dan Derwent de prijzen bij Bol.com 12st 18,11 /24st 33,65 /36st 51,90(prijs 2023) Het voordeel is dat je deze ook los kunt kopen en bij de les kleur kan je zien dat met Rood Geel en Blauw al heel veel kleur kan creeren. Luminance: per stuk 4,35 / 12 st 47,50 20st 69,50.(prijs 2023

 

Papier

Voel het papier even met je hand: fijn/glad papier is lastiger te kleuren dan wat ruwer papier, dat makkelijker kleurt! Neem daarom een blok niet te glad, maar wat ruwer Tekenpapier van minimaal 170 gram of meer.

Mijn cursusleiding gaf aan dat het erg prettig werken is op papier van:

  • Hahnemuhle Quattro 30x30cm 16,45 of 25 x25cm a 13,60 euro (prijs 2023
  • Papier van Schut A4 blok 70 vel van 180 gr met medium korrel (rose blok) prijs 11 euro (prijs 2023

Bij teken- en schetspapier is het belangrijk om te weten welke techniek er gebruikt gaat worden op het papier. Zo werkt glad papier prettig om bijvoorbeeld strakke lijnen te zetten. Wordt er met kleur- en/of grafietpotlood gewerkt, dan is enige structuur in het papier gewenst. Het papier bevat dan kleine kuiltjes waar pigmenten in kunnen blijven zitten. Op zuurvrij papier wordt de schets het best bewaard, kijk maar naar de schetsen van de kunstenaar Rembrandt!

Schetspapier: is geschikt voor potlood, kleurpotlood en houtskool. Het verschil tussen schetspapier en tekenpapier is dat schetspapier vaak een licht gewicht heeft en bedoeld is om op te schetsen en experimenteren. Tekenpapier is van betere kwaliteit en meestal zwaarder dan schetspapier. Het wordt gebruikt om werken te maken die lang bewaard moeten blijven. Voor het tekenen en inkleuren van mandala’s is schetspapier voldoende.

Schetspapier komt vaak in dikke blokken. Het gaat immers om een schets, dus een hoog grammage of 100% katoen heb je hier niet per se nodig. De oppervlakte van het papier is wel belangrijk. Een lichte structuur is wenselijk zodat het potlood enige grip heeft op het papier waardoor de kleurafgifte beter is. Het papier moet een bepaalde sterkte hebben zodat gummen geen probleem is. Tekenpapier is van een hogere kwaliteit voor serieuzer werk. Doorgaans is het grammage van tekenpapier hoger.

De verzorging van je papier/kunstwerk

Je kunt je tekeningen het beste in een map of la bewaren, zodat er geen/weinig licht bij kan komen, dit kan vergeling voorkomen. De 30cm bij 30 cm creaties bewaar ik zelf in plastic LP hoezen.